SLÄKTFORSKNING I KARLSBORG

Släkrtforskning kan ske på flera sätt. Många har en uppfattning om att släktforskning är ett letande bara i gamla arkiv. men det kan också ske på annat sätt. Jag visste att min farmor kom från Karlsborg men jag har aldrig själv varit där. Karlsborgs kyrkoförvaltning har lagt ut sina gravar på nätet och till min stora överaskning hittade jag farmors föräldrars och även hennes morföräldrars gravar. Min syster och jag gjorde därför en resa till Karlsborg för att se de ställen farmor vuxit upp och också leta efter de gamla gravarna.
Några vackra sommardagar i juli var vi alltså i Karlsborg. Vi var med på en äventyrsguidning på Karlsborgs fästning och lärde oss mycket om dess historia. Vi bodde fint på Karlsborgs vandrarhem och hade det mycket trevligt tillsammans. Vi besökte Södra Kyrkogården och hittade också de två gravarna vi letade efter.

Farmor Anna Maris född Dahlqvist föddes 1886 i Mölltorp, som ligger i närheten av Karlsborg. Farmor var nummer fyra av elva syskon. Föräldrarna var Johanna Sofia Sandell född 1858 i Mölltorp och Edvin Dahlqvist född 1859 i Mölltorp.
Farmors familj bor i Mölltorp fram till 1898 då de flyttar till Karlsborg. Det stora fästningsbyggandet pågår och Edvin få arbete som murare på fästningen. Familjen får bostad inom fästningen. De två yngsta barnen är födda i Karlsborg.

Farmors morföräldrar är Gustafa Larsdotter född 1835 i Grevbäck och Gustaf Wilhelm Sandell född 1833 i Mölltorp.
Jag har ägnat mycket tid i min släktforskning åt Gustaf Wilhelm, Ja, egentligen är det tack vare honom jag började släktforska. Den stora frågan är vilken Sandell som är far till honom. En berömd kyrkoherde eller en fånge på Karlsborgs fästning?


Farmors morföräldrar Gustaf Wilhelm Sandell död 1921 och Gustafa Sandell född Larsdotter död 1920.
Vid graven står min syster Elisabeth.







Farmors föräldrar fadern  Gustaf Edvin Dahlqvist död 1850 och modern Johanna Sofia Dahlqvist föddd Sandell död 1930.
Fyra av farmors syskon och en ytterligare släkting är också begravda i denna grav.

Här står jag vi denna grav.








RSS 2.0